Till toppen av sidan
Nav

Avfuktare

Avfuktare används för att minska ånghalten i luften, eller att minska den relativa luftfuktigheten.

fukt_header

Det finns många användningsområden för en avfuktare som används inomhus. Avfuktare är en del i att skapa ett behagligt inomhusklimat. Vi i Sverige bör börja tänka hur vi skapar det perfekta inomhusklimatet året om. På vintern behöver vi värme det känner vi alla till. Men avfuktning på sensommaren när allt har svårt att torka, både tvätten och handdukarna på badrummet.

Andra alternativ är en avfuktare till tvättstugan för att förkorta torktiden, har du ett gammalt pannrum som normalt värmdes upp av spillvärme? Där måste du ta hand om all fukt.

Ett tips till alla er hemmafixare är att köpa en avfuktare för att förkorta torktider både i det nymålade rummet. Eller varför inte till hobbyrummet/garaget för att snabbare torka den nymålade möbeln.

Kondensationsavfuktare

I likhet med en värmepump finns en kompressor med en köldmediekrets. Luften möter den kalla ytan förångaren och kondens bildas. Det samlas upp i en behållare eller leds bort via slang. Den avfuktade luften går igenom kondensorn och varm och avfuktad luft går tillbaka ut i rummet.

Kondensationsavfuktare används ofta i källare, pool- eller torkrum.

Sorptionsavfuktare

Arbetar med en fuktabsorbent som först torkas med varmluft och som sedan torkar luften som förs genom absorbenten. Absorbenten roterar långsamt likt en LP-skiva och man blåser fuktig luft genom en sektion av absorbenten. I en annan del av absorbenten blåser man uppvärmd luft som torkar ut materialet. Den upptagna vattenångan förs ut ur utrymmet som våtluft.

I kalla utrymmen använder man sorptionsavfuktare som tex till krypgrunder.

Alternativ till avfuktare

Uppvärmning tillsammans med ventilation är ett alternativ till avfuktare. Varm luft kan innehålla mer vatten är kall luft, men den relativa luftfuktigheten i varm luft blir lägre trots samma mängd vatten i luften. Det är billigare att avfukta än att värma upp!

Ett annat sätt att bli av med fukten är att höja inomhustemperaturen, men det drar mer energi. Det är smartare att avfukta luften.

Luftfuktighet

För hög luftfuktighet drabbar ofta utrymmen med dålig ventilation eller bristfälligt fuktskydd. Fukt som kondenseras på ytorna kan alstra mögel eller svampar som märks som fläckar eller dålig lukt. För mycket fukt kan också göra att metall rostar.

Luftfuktighet är måttet på mängden vattenånga i luften. Hundra procent är max, all fukt därutöver faller som regn eller dagg.

Förebygga framtida problem med en avfuktare!

Vårens snösmältning, sommarens luftfuktighet eller höstens regn och dimma. En avfuktare passar våra svenska årstider. En luftavfuktare har många användningsområden, källare, tvättstugor, badrum, sommarstugor garage.
Luftavfuktaren är ett bra sätt att förhindra att du får fuktproblem i källaren efter att du har bytt ut oljepanna för ett modernare och miljövänligare uppvärmningssätt. Utan spillvärmen från tex en panna stiger fukthalten i källaren.

Ett annat användningsområde är i nyproducerade hus, de är ofta mycket täta med underdimensionerad ventilation som stänger in fukten.

Du kan spara mycket energi på att sänka temperaturen i sommarstugan under vintern och istället avfukta luften.

Att använda sig av en avfuktare i tvättstugan är ett bra sätt att torka tvätten.

Några varningssignaler är ihållande imma på fönstren, fuktfläckar på källarväggarna eller väggmaterial som lossnar i badrummet. Med en avfuktare förebygger du problem som på sikt kan leda till dålig lukt, mögel eller röta.

Har du allvarliga problem bör du först anlita en fackman som får föreslå lämpliga åtgärder.

Avfuktare - Hög luftfuktighet kan orsaka problem

Köpa avfuktare